TBC-Programma / Voedingsprogramma

  • Partner: Stichting Sonnevanck
  • Doel: TBC Preventie
  • Locatie: Comas
  • Jaar: Vanaf 2012

Vanaf  2012 heeft een voedingsproject plaatsgevonden onder de naam ‘NU-PRET’ (Nutrition for the Prevention of Tuberculosis). Tijdens dit project werden workshops gegeven voor de gezondheidswerkers die in de wijk werken, aangezien zij een belangrijke rol spelen in het verspreiden van de informatie betreffende TBC preventie en goede voeding. In de workshops werd aandacht besteed aan het koken met nutritieve ingrediënten ter voorkoming van TBC. Hierbij is samengewerkt met de lokale medische post van het ministerie van gezondheid om voldoende voedingskundig advies te geven aan de TBC-patiënten. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de mooie bijdrage van Stichting Sonnevanck.

Het project NU-PRET heeft zeer goede resultaten bereikt. De workshops zijn zeer goed ontvangen, door gaarkeuken voorzitters, en de betrokken vrijwilligers , Tbc-patiënten en eerstelijnsgezondheidswerkers participeerden aan de NU-PRET workshops. Veel van de deelnemers bekleden leidinggevende posities in de gemeenschap, waardoor de mogelijkheid wordt gecreëerd dat de informatie verder wordt verspreid onder de lokale bevolking.

Resultaten

De opgedane kennis werd getest door middel van korte vragenlijsten en zelfevaluatie, met zeer goede resultaten:

De gemiddelde score was 81% aan goede antwoorden voor wat betreft de TBC preventie vragenlijst, en 73% ten opzichte van de algemene vragenlijsten.

In de zelfevaluatie aan het eind van de cursus, meldde 85-93% van de deelnemers dat hun kennis over de vier centrale onderwerpen is verbeterd.

De resultaten indiceerde tevens een verhoogde motivatie om de opgedane kennis in praktijk te brengen:  89% van de deelnemers meldt gemotiveerd te zijn om te koken met ingrediënten van hoge voedingswaarde (zoals tarwe, quinua of kippenbloed).

Meer dan 85% van de deelnemers zegt dat de workshops ‘een groot verschil’ maken in de manier waarop ze hun gezinnen te eten geven en hoe ze voedingsadvies geven aan anderen.

Het project werd zeer goed ontvangen en veel deelnemers gaven ons positieve feedback. Een selectie van hun opmerkingen is als volgt:

  • “Ik ben erg dankbaar voor deze workshops door de hoge kwaliteit van het onderwijs over gezonde voeding en ik ben zeer gemotiveerd deze informatie aan anderen door te geven. Ik heb heel veel geleerd!”
  • “Geweldig! Het delen van de opgedane kennis en informatie is zeer nuttig voor de preventie van TBC. Deze kennis is van groot belang hier in Comas. Dank je wel.”
  • “Dankzij deze adviezen en trainingen kunnen we ziektes zoals TBC en anemie bij kinderen en volwassenen vermijden en voorkomen, en alles wat we geleerd hebben kunnen we doorgeven aan de rest van de gemeenschap. De workshops waren ook zeer nuttig voor de dagelijkse zorg voor mijn kinderen. Bedankt ADESA!!